Respond

Kantareller

Mobilanpassad hemsida

Användandet av mobiltelefoner och surfplattor på internet ökar explosionsartat. Nästan var och varannan person har en smartphone och varje dag används dessa i större utsträckning för att besöka webbplatser.

Det är därför viktigt att du kan ta emot dessa besökare och ge de en så fullgod användarupplevelse som möjligt. Detta gör man bäst genom att mobilanpassa din hemsida och det finns flera olika sätt att göra detta. De två vanligaste är att man:

(Responsiv webbdesign)
 • Låter hemsidan anpassa sig efter upplösningen på besökarens enhet.
 • Gör en separat hemsida för mobiler.
 • Vilken av dessa man väljer är beroende på vilken typ av hemsida man har och vilka dina besökare är. I vissa fall räcker det med att man har en extremt nerbantad mobil version, men in de flesta fall vill man låta de mobila användarna få tillgång till samma innehåll på hemsidan som man får om man besöker den via en dator. Då kan man använda sig av s.k. responsiv webbdesign.

  Responsiv webbdesign

  Responsiv webbdesign är en metod av mobilanpassning som innebär att man låter hemsidan anpassa sig efter upplösningen på användarens enhet. Desto bredare skärmen är på enheten desto bredare blir hemsidan och så låter man olika menyer, paragrafer, rubriker och andra delar av hemsidan flyta runt så att de passar till skärmstorleken.

  Du kan se exempel på detta genom att ändra storleken på din webbläsare (om du inte besöker oss via mobilen, så att säga) och se hur vår hemsida anpassar sig efterhand som du minskar bredden.

  Kantarell 

  (Cantharellus cibarius) är en ätlig svamp som växer i löv- och barrskog. Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är det en svamp som är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli-oktober. Det är tillrådligt att alltid lämna några exemplar när man är ute och plockar kantareller och inte ta dem alla. På så vis kan de få chansen att sprida sig. Kantarellen är en utsökt matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning skall dock undvikas då kantareller blir sega och beska av det.

  Kännetecken

  Kantarellen är lätt att upptäcka och känna igen i naturen. Fruktkroppen är 3-12 centimeter vid och 5-10 centimeter hög.[28]Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår. Kantarellerna får sin gula färg avkarotenoid-pigment och svampen har ribbor som går långt ner på stammen. Ribborna har oregelbundna ändar på stjälken. Hatten är nedtryckt i mitten och kan variera mycket i form. Köttet är fast och något blekare än svamphatten, och den har en behaglig, fruktig doft och en mild kryddliknande smak. Svampen är sällan maskäten.

  Svampen har blekgula elliptiska sporer, cirka 8 x 4,5 mikrometer i storlek. Den förekommer ofta i grupper, som ibland kan breda ut sig över flera kvadratmeter. Den vanliga kantarellen har, liksom övriga medlemmar i släktet, en kompakt och icke ihålig fot. Detta kan jämföras med trattkantarell Craterellus tubaeformis, som, liksom övriga medlemmar i släktetCraterellus, har ihålig sådan. De båda släktena är mycket närbesläktade.

   

  Kantarell copyright © Kantarellen ab "en Svampig sida"